eBay дават 1,2 млрд. за конкурент и пускат Skype на фондовата борса

Категория: Интернет , ИТ политика
it FORUM
сряда, 22 Април 2009 15:23ч

Компанията eBay официално обяви, че ще похарчи около 1,2 млрд. долара, за да придобие контролния пакет акции от южнокорейския онлайн магазин и неин основен конкурент в страната Gmarket, което ще й позволи да разшири значително присъствието си в Азия.

“Пазарът в Азиатския регион се развива много бързо и това придобиване ще ни позволи да създадем платформа за по-нататъшен растеж в Корея и останалата част от континента”, споделя Джо Плуховски, вицепрезидент на eBay. По неговите думи тази сделка е една от най-големите за американската компания до момента. Ако тя завърши успешно, се очаква eBay да получи контрол над минимум 67% от Gmarket.

Очаква се след завършване на придобиването eBay да обедини платформата на доскорошния си конкурент с тази на друг южнокорейски магазин, закупен от американската компания през 2001-ва. “Това обединяване ще ни позволи да заемем силни позиции в региона и да се превърнем в една от най-големите компании в световен мащаб”, допълва Джон Донахю, президент на eBay.

Също така от онлайн магазина обявиха, че смятат да отделят притежаваната от тях услуга за гласова комуникация Skype в отделна компания и да пуснат акциите й на борсата. Очаква се това да се случи през първата половина на следващата година, като датата зависи от състоянието на пазара. Основната цел на eBay е да се концентрира върху направленията в които оперира: интернет търговията и интернет разплащанията. Компанията притежава услугата за електронни финансови преводи PayPal.

“Skype е чудесен бизнес със солидна основа и добри перспективи - споделя Донахю. – В същото време обаче е очевидно, че тази услуга не е част от eBay и PayPal, тоест е по-скоро страничен бизнес. Затова ние считаме, че като отделна публична компания Skype ще реализира по-добре потенциала си.”

През 2008-а Skype заема лидерска позиция при международния пренос на глас. Тогава са били “изговорени” 384 млрд. минути, което е 12 на сто ръст спрямо аналогичния показател през 2007-а. Делът на Skype през 2008 година е 8% (33 млрд. минути), като ръстът спрямо предходната е 41 на сто.

Етикети: Интернет , НАП , платформа , Skype , търг , eBay , онлайн , ИТ , GM , онлайн магазин , БИ , СКАТ , Gmarket

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени