Два пъти повече кибератаки за три години

Категория: Информационна Сигурност
Saga Technology
вторник, 23 Октомври 2012 10:14ч

Проведено от Ponemon Institute и със спонсорството на HP, „Проучване на цената на киберпрестъпленията 2012“ показва, че честотата на киберпрестъпленията и разходите по тях се увеличават за трета поредна година. Изследването е проведено сред американски компании и според него случаите на кибератаки са нараснали над два пъти в продължение на три години, а финансовите загуби са нараснали с почти 40%.


Средните годишни загуби на представителна извадка, причинени от киберпрестъпност, са 8,9 млн. долара. Това е 6-процентно увеличение спрямо средната стойност, регистрирана през 2011 г., и 38% увеличение спрямо 2010 г. Изследването за 2012 също е установило 42% увеличение на броя кибератаки, от които средно 102 на седмица са успешни, сравнено със 72 седмичен успех за 2011 и 50 за 2010 г.


„Организациите изразходват все повече време, пари и усилия, за да реагират на кибератаки, и това скоро ще стане неудържимо – посочва Майкъл Калахан, вицепрезидент „Глобален маркетинг на продукти и решения“ към Корпоративни решения за сигурност, HP. – Има неоспорими данни, че внедряването на модерни решения за сигурност и превенция помага за значително съкращаване на разходите, честотата и ефекта от тези атаки.“ Според „Проучване на цената на киберпрестъпленията 2012“ най-скъпо струващите киберпрестъпления продължават да са: зловреден код, отказ от услуга, откраднати или похитени устройства и злонамерени вътрешни за организацията хора. В комбинация всички те представляват повече от 78% от годишните разходи на организациите, свързани с киберпрестъпления.


Други ключови констатации са:  • Кражбата на информация и увреждането на бизнеса продължават да бъдат с най-висока цена. На годишна база кражбата на информация представлява 44 процента от всички външни разходи, с 4 процента повече от 2011 г. Увреждането на бизнеса и загубата на продуктивност са 30 процента от тези разходи или увеличение от 1 процент спрямо 2011г.

  • Внедряването на модерни решения за сигурност и превенция смекчава ефекта от кибератаките. Организациите, които са внедрили решения за управление на сигурността на информацията и на събития, свързани със сигурността (SIEM), отчитат намалени разходи в размер на почти 1,6 милиона долара годишно. Тези организации имат значително по-ниски разходи за възстановяване, откриване и задържане в сравнение с организации без SIEM решения.

  • Кибератаките са скъпоструващи, ако не бъдат разрешени бързо. Средното време за решаване на проблема е 24 дни, но може да достигне и 50 дни според проучването тази година. Средните загуби, нанесени през този 24-дневен период са 591 780 щатски долара, което представлява 42-процентно увеличение спрямо миналогодишните стойности от 415 748 щатски долара за средно 18-дневен период на разрешаване на проблема.

  • Откриването и възстановяването остават най-скъпо струващите вътрешни операции, свързани с киберпрестъпленията. На годишна база тези дейности съставят почти половината от всички вътрешни разходи, като най-голяма тежест имат оперативните разходи и разходите за труд.


„Целта на това тестово изследване е да измери количествено икономическия ефект от кибератаките и да наблюдава тенденциите във времето – казва Лари Понемон, председател и основател на Института Ponemon. – Ние вярваме, че по-доброто разбиране на цената на киберпрестъпността ще помогне на организациите да определят подходящия размер на инвестиции и ресурси, необходими за превенция и смекчаване на опустошителните последствия от кибератака.“


Във връзка с това трето годишно проучване върху американски компании бяха извършени изследвания на стойността на киберпрестъпленията в Австралия, Германия, Япония и Великобритания. HP е домакин на серия от интернет семинари, които очертават откритията на тези изследвания, като американският уебинар се провежда на 7-ми ноември.


Етикети: информационна сигурност , сигурност , Hewlett Packard , киберпрестъпност , Ponemon Institute LLC , кибератаки , кибернетична сигурност , киберпрестъпления , Система за управление на информационната сигурност , SIEM

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени