Догодина премахват анонимните SIM карти

Категория: Телекомуникации , Услуги , Мобилни технологии
Наско Атанасов
сряда, 16 Септември 2009 15:23ч

Според обнародвани вчера в "Държавен вестник" правила за събиране на данни, необходими за идентифициране на потребителите, ползващи предплатени услуги към мобилните оператори, до края на годината анонимните потребители на предплатени SIM карти трябва да се регистрират с личните си данни. Ако те не сторят това до 31 декември, няма да имат възможност да ползват телефоните си с изключение на спешните номера. Не се предвиждат компенсации за отрязаните изходящи обаждания и SMS-и въпреки, че са предварително заплатени.

В началото санкцията ще се прилага с продължителност един месец. Ако през това време потребителят не предостави личните си данни на обслужващата го фирма, тя трябва да закрие телефонния му номер. Необходимо е също телекомите да напомнят на абонатите си за регистрацията с текстови съобщения и обаждания. Регистрирането на абонати, ползващи предплатени услуги ще става лично или чрез електронен подпис.

Съгласно новите правила, приети от КРС, от 1 януари купуването на SIM карта за предплатена телефонна услуга ще става срещу лична карта и ЕГН. Децата ще бъдат регистрирани с данните на родителите си. Ако купувачът е чужденец, ще бъде вписван с документите за самоличност, с които разполага.
Етикети: SMS , НАП , телефон , телефони , sim карта , МВР , телеком , мобилни оператори , ГИС , КРС , ИТ , ИРМ , електронен подпис , предплатена услуга

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени