До 10 години ще създадат изкуствен мозък

Категория: Изкуствен интелект и роботи , IT наука
Анна Бакалова
петък, 31 Юли 2009 15:53ч

До 10 години ще създадат изкуствен мозък
Проектът „Син мозък”, воден от професор Маркрам ще завърши успешно след 10 години, заявява ученият. Резултатът ще бъде изкуствен мозък, който ще е подробно и напълно функционално копие на човешкия.

Хенри Маркрам обяви, че ще изпрати холограма, която да участва на конференцията TED (Technology, Entertainment, Design) след 10 години, на чието тазгодишно издание в края на юли той представи докъде е стигнал проектът, започнат през 2005 г.

Идеята е била да се изгради мозък на бозайник от лабораторни данни. Екипът е съсредоточил усилията си върху неокортиковия стълб, който е изграден от повтарящи се елементи при бозайниците. Той се появява при тях поради новите им функции, като родителство, социални взаимоотношения и др.

Според изследванията човешкият мозък споделя една и съща основа с този на бозайниците, като разликата е в броя изграждащи елементи. “Еволюцията от мишката до човека е хилядократно увеличение по отношение на брoя елементи, за да се произведе този страховит орган – казва Маркрам. – И еволюцията продължава.”

Засега проектът има софтуерен модел на десетки хиляди неврони, всеки от които е различен, което позволява цифровото конструиране на изкуствен неокортиков стълб. За оживяването на модела екипът е използвал суперкомпютър IBM Blue Gene с 10 000 процесора. Симулацията е дала представа на учените как работи мозъка. Например, те могат да му покажат изображение и да проследят електрическата активност в машината. Нейното отражение ще им послужи да разберат как мозъкът възприема света.

Една от целите е да се създадат модели на мозъците на животни, за да може учените да вършат изследванията си с тях, а не върху живи бозайници. Маркрам смята също, че работата им ще спомогне за разбирането и лекуването на менталните смущения, каквито според него имат два милиарда души на планетата.


Етикети: процесор , IBM , софтуер , СЕК , НАП , компютър , суперкомпютър , изкуствен интелект , проект , работа , ИТ , C , Ай Би Ем , IBM Blue Gene/P

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени