CRM въпроси, BI отговори

Категория: CRM , Бизнес интелигентност
it FORUM
четвъртък, 15 Септември 2011 12:32ч

CRM въпроси, BI отговори

Системите за управление на взаимоотношенията с клиенти (Customer Relationship Management – CRM) се състоят както от аналитични, така оперативни компоненти, чиято цел недвусмислено е да увеличават цялостната рентабилност на клиентската база. Въпреки че вероятно са „на върха на хранителната верига”, бизнес процесите, свързани с клиентите, далеч не са нито единствените, нито могат да съществуват отделно от общото цяло. Както CRM системите постоянно пълнят някаква база от данни с информация за поведението на клиентите, така много други системи правят същото, попълвайки свои таблици и обслужвайки съответните отдели в компанията. На всички е ясно, че в света несвързани неща почти няма и че изчислителната мощ на компютърните системи като цяло ще помага все повече занапред в откриването и разгадаването на тези връзки. В контекста на взаимоотношенията с клиенти тези продукти, търсещи свързаност между най-различни събития и бази данни, се наричат аналитичен CRM.

Както и при много други термини, които все още не са навлезли масово, маркетинговата позиция на аналитичния CRM не е утвърдена и думата „аналитика“ се използва в различен смисъл от отделните доставчици. Дефиницията на този термин варира от прости концепции като доклади и отчитане до по-комплексни теми, като рентабилност, дейта майнинг, персонализация в реално време и др. Твърденията на разработчиците често (и не учудващо) са хиперболизирани, що се отнася до аналитичните способности на техните продукти.

Най-общо казано, CRM аналитиката обхваща всички програмни инструменти, които позволяват анализиране на данните за клиентите на дадена организация. По този начин може да бъде подобрен пътят, по който се взимат бизнес решения, поради по-адекватната информираност. CRM аналитиката може да се счита за инструмент, предоставящ анализи в реално време (Online Analytical Processing – OLAP) и е възможно да използва дейта майнинг. С по-широкото навлизане на уеб интеракцията с клиенти все по-очевидни стават възможностите и нуждата събираните данни да се превръщат в използваема информация. Като резултат много софтуерни компании разработват именно такива продукти – за анализ на потребителските данни.Научете повече за CRM анализите на:Етикети: OLAP , бизнес анализ , системи за анализ и отчетност , in-memory приложение , аналитичен CRM

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени