Cisco с планове да закупи големи ИТ компании

Категория: ИТ бизнес , ИТ политика
Александър Главчев
вторник, 17 Февруари 2009 9:44ч

Cisco Systems обявиха планове за продажба на облигации за 4 млрд. долара, които планират да оползотворят в големи сделки за поглъщане на големи ИТ играчи. Засега не се споменават конкретни имена на организации. Спроред Тери Алберщайн от Cisco, 500 млн. от тази сума ще бъдат насочени за погасяване дълговете на компанията, а останалата част за “общи корпоративни цели” и както самият той отбелязва – в това число и закупуване на нови активи.

Миналата седмица генералният директор на Cisco Джон Чембърс заяви, че компанията ще продължи политиката си за агресивно инвестиране в нови пазари. Също той отбеляза, че поглъщането на други организации ще продължи да бъде част от стратегията на гиганта в тази насока.

Имайки предвид дългогодишната активност на Cisco, свързана с поглъщане на ИТ играчи, повечето експерти са съгласни, че има голяма вероятност съществена част от обявената сума да бъде оползотворена именно с тази цел. Сред значителните придобивки на компанията за последните години са WebEx (за 3,2 млрд., през 2007 г.), Scientific Atlanta (6,9 млрд., през 2005 г.) и Linksys (за 500 млн долара., през 2003-та).

Като най-вероятни кандидати за поглъщане се посочват EMC и VMware. EMC притежава голям пакет акции във VMware, а Cisco е с миноритарен дял. Според CNews пазарната капитализация на EMC към момента е около 24, а на VMware - 10 млрд. долара, което е твърде скъпо за Cisco на фона на нейните около 30 млрд. налични финанси. Още повече по-голямата част от тях са в сметки извън САЩ. Според специалисти обаче, дори в условията на криза за компании като Cisco все пак има възможност за получаване на кредит с изгодни условия.

Сред останалите възможни кандидати за закупуване се спрягат NetApp, Sun Microsystems, Red Hat, BMC и дори Skype.

Етикети: ИТ политика , web , VMwar , Sun , Cisco , LAN , пазари , игра , EMC , NetApp , Skype , поглъщане , VMware , red hat , ИТ , C , Linksys , INK , Cisco Systems , Sun Microsystems , Нера , БИ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени