Българският ИКТ пазар ще се свие с не повече от 15 % през 2009

Категория: ИТ политика , Мнение
Теодора Илиева
четвъртък, 1 Октомври 2009 15:59ч

Тази прогноза е направена от Любомир Минчев, директор и съосновател на TeleLink Holding Group и публикувана в интервю за в. Пари. Според него през първата половина на 2009 г. намаляването е между 10% и 15%. Тези цифри са над три пъти по-големи от очаквания спад на цялата икономика, казва Минчев.

Според него бизнесът се опитва да използва тази ситуация за създаване на нов работещ модел. Кризата кара компаниите да се фокусират върху увеличаване на ефективността си, като се орязват някои разходи, например за персонал, казва той.

ИТ и телекомуникационният пазар навсякъде са потърпевши от негативните ефекти на глобалната икономическа криза, добави той. Тази тенденция се наблюдава не само в България, но и в Сърбия, Македония, Румъния и Украйна, където компанията има клиенти.

Според други компании обаче спадът през първото тримесечие е доста по-голям, като стабилни играчи на хардуерния пазар цитират цифри между 20 и 50% спад на оборотите си през първото полугодие.

Етикети: игра , НАП , телекомуникационен пазар , TeleLink , телеком , хардуер , България , ИТ , ИКТ , световна икономическа криза

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени