„Български пощи“ ЕАД работи по европейски проект за киберзащита на стойност 15 538 831.71 EUR

Категория: Информационна Сигурност , антизловреден и антиспам софтуер
Saga Technology
вторник, 14 Май 2013 17:05ч

„Български пощи“ ЕАД работи по европейски проект за киберзащита на стойност 15 538 831.71 EUR
„Български пощи“ ЕАД започва работа по европейския проект „Съвременен център за киберзащита“ ACDC (Advanced Cyber Defense Center). Проектът е на стойност 15 538 831.71 EUR, за период от 30 месеца. Той е разработен и спечелен от консорциум от 28 компании в 14 държави – членки на ЕС с участието на „Български пощи” ЕАД - единствен представител за България.

Дружеството участва в разработването на проект на тема „Надеждни е-услуги и други дейности“ по подтемата „Киберсигурност“ на програмата на ЕК „Конкурентоспособност и иновации“.

Направлението „Киберсигурност“ е насочено към разработка и внедряване на иновативен софтуер за борба с паразитен софтуер от тип BOTNET, който прониква в големи мрежи от компютри. Целта е тестване и верификация на сигурността на информацията, предотвратяване и/или почистване от проникнал паразитен софтуер в подобни корпоративни мрежи, в които протичат отговорни бизнес процеси и/или се предоставят административни услуги на е-правителството, свързани с финансови транзакции и лични данни.

ИТ инфраструктурата на „Български пощи” ЕАД е критична по отношение на лични данни и възможността за нерегламентирани финансови транзакции с тях, както и други злонамерени действия. Целта на проекта е да се елиминират подобни възможности и да се опази неприкосновеността на личните данни.

На първия етап в IT инфраструктурата на дружеството се внедрява мощен анти ботнет софтуер за лабораторно тестване и пробна експлоатация. Целта е откриване, предотвратяване и блокиране на атаки от злонамерен софтуер в мрежата на БП. Софтуерът е разработен от партньор в консорциума по проекта – CARNet, представител на СЕРТ Хърватия, и изследователска организация за разработка на софтуер.

„Български пощи“ ЕАД ще привлекат и подпомогнат компании от банковия сектор, от сферата на инкасо-услугите, на масовите гласувания по интернет в шоу-бизнеса и др. в борбата им с опасностите от атаки и проникване на опасни вируси, малуер и друг зловреден софтуер в информационните им системи и мрежи.

Със своята иновативност и мащабност проектът ACDC няма аналог на територията на България. Планираните в проекта дейности и научни разработки са в съответствие с политиката за информационна сигурност в мрежата на националния пощенски оператор „Български пощи“ ЕАД, както и в мрежите на неговите корпоративни контрагенти. „Софтуерната реализация на анти ботнет стратегията в нашата мрежа ще бъде основа за решаването на проблема с киберсигурността на национално ниво“, смятат от компанията.

Етикети: информационна сигурност , защита на информацията , киберсигурност , ботнет , кибератаки , кибернетична сигурност , киберзащита , кибер заплахи , Български пощи

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени