Българската Sirma ITT изгражда софтуерната система на Националната галерия на САЩ и Metropolitan Museum в Ню Йорк

Категория: Софтуер , Бизнес Приложения , Application development
Saga Technology
понеделник, 23 Март 2015 9:15ч

Българската Sirma ITT изгражда софтуерната система на Националната галерия на САЩ и Metropolitan Museum в Ню Йорк
Metropolitan Museum в Ню Йорк

Sirma ITT ще предостави софтуерната платформа безплатно на българските музеи.


Българската технологична компания Sirma ITT, част от Sirma Group Holding, въвежда система за документиране, съвместна работа и управление на процесите по реставрация на произведения на изкуството в Националната галерия по изкуствата във Вашингтон и Metropolitan Museum в Ню Йорк. Наречена Conservation Space, технологичната платформа, разработена от българската софтуерна компания, ще бъде внедрена и в други водещи музеи в САЩ и Европа.


След реализиране на проекта в САЩ, Sirma ще предостави софтуерната платформа безплатно на българските музеи. Целта на въвежданата технологична система е да осигури среда за сътрудничество и отразяване на работата на професионални реставратори от големи и малки музеи в целия свят. Системата е предназначена да подпомага реставраторите да си сътрудничат, отразяват и ползват детайлна информация като снимки с висока резолюция, рентгенови снимки, научни изследвания на материалите, експертни оценки, информация от предишни интервенции и научни публикации. Така специалистите ще могат по-­‐добре да планират и реализират различни дейности по консервация и реставрация на произведения на изкуството, които често са на стойност десетки милиони долари.


Изцяло интернет базирана, системата е разработена като приложение на платформата „Сирма“ за семантична интеграция на предприятието. Българската компания печели отворен международен конкурс през 2013 г. в сътрудничество с друга компания на холдинга -­‐ Ontotext. Проектът е финансиран от фондация Andrew W. Mellon и е на стойност от над 2 милиона долара.


„Щастливи сме от успеха на българската технология в конкуренция с американски и европейски компании. Това, което наклони везните бе дългосрочната ни визия за развитие на платформата, наличност на вече работеща технология и приложението на авангардни семантични технологии“ – казва Явор Джонев, изпълнителен директор на Sirma ITT. След официалното й пускане като облачна услуга в началото на 2016 г. системата ще бъде предоставена безвъзмездно на българските музеи със съдействието на Министерството на културата.


Етикети: Sirma , софтуерна индустрия , Ontotext , музей , софтуерна компания , софтуерна система , софтуерна платформа , Sirma ITT , Conservation Space

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени