BITDEFENDER предупреждава: Escrow измамите се увеличават през юни, най-вече с коли, мотори и електроника

Категория: Информационна Сигурност
Saga Technology
сряда, 22 Май 2013 13:30ч

BITDEFENDER предупреждава: Escrow измамите се увеличават през юни, най-вече с коли, мотори и електроника
Измамен сайт
Escrow са фирми посредници между клиента и продавача, които гарантират и на двете страни коректност при извършването на търговската услуга (покупко-продажба). Очаква се броят и мащабът на Escrow измамите да нарасне през юни, предупреждава доставчика на антивирусни решения Bitdefender.

Анализ на компанията за последните 10 месеца показва, че броят на създадените фалшиви Escrow сайтове се увеличава в началото на лятото. Повече от 16,8 процента от измамните Escrow за една година са създадени през юни.

Подобен пик е регистриран през февруари, тази година, като е достигнал дял над 17 процента от общия брой анализирани измами. След траен спад от юли до октомври броят на фалшивите Escrow компании, започва да се увеличава преди отпуските, особено през декември.

Проучване на Bitdefender, което обхваща над 2000 фалшиви Escrow сайтове, показва че най-често използваните стоки, с които измамниците подмамват клиентите са коли, мотори и електроника.

Обикновено измамниците се представят за продавачи от реални сайтове и насочват купувачите към фалшивата Escrow услуга, която са създали. Взимат парите, но никога не доставят стоката.

„Измамниците обикновено са много убедителни – именно това е причината, поради която успяват - казва Катлин Косои, главен стратег по сигурността на Bitdefender. - Влагат изключителни усилия в това да изглеждат легитимни до такава степен, че дори предупреждават своите мишени да се пазят от измами с кредитни карти и плащания. Типично съобщениe, целящо да вдъхне доверие на жертвите, е че те никога не изискват банкови детайли и информация, което всъщност няма никакво значение при Escrow измамите.“

Топ 5 стоките, които измамниците изпращат в Невърленд:

1. Коли
2. Мотори
3. Електроника
4. Скъпи стоки
5. Колела

Преди да направите онлайн плащане и да използвате Escrow услуги, които да „подсигурят“ вашата транзакция, проверете информацията в раздела „За нас“ на сайта за съмнителни признаци в домейн регистрацията, хоста и онлайин активностите. За разлика от истинските сайтове, повече от 90% от фалшивите Escrow сайтове, се регистрират за не повече от 1 година и използват имейл адреси като contact@privacyprotect.org, за да останат анонимни.

Друг признак е, че истинските сайтове използват защитени връзки със сървъра (SSLs), за да защитават своите клиенти, така че в браузъра в началото на лентата с адреса, трябва да се появи “https://” . Подправените сайтове дори могат да „вземат на заем“ логото на SSL услуга за удостоверяване като Verisign, така че най-добре е потребителите да проверят дали този сайт влиза в списъкa на сайтовете клиенти на компания за автентикация.

Пренасочените номера, като тези в UK, започващи с +4470, също са показателни за наличието на измама. Въпреки че кодът на страната изглежда е британски, префиксът 70 показва че обаждането се пренасочва към всяка друга страна, но не и UK .

Освен това можете да проверите, дали адресът и телефонът за контакти се намират в една и съща страна.

Етикети: BitDefender , интернет измами , кибер измама , Escrow измама

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени