Бъдещето е на роботизирана хирургия със ситеми като новата I-snake

Категория: Изкуствен интелект и роботи , Любопитно , IT наука , Технологии
Наско Атанасов
петък, 7 Ноември 2008 13:27ч

Ново поколение високотехнологични устройства, които ще доведат минимално инвазивната роботизирана хирургия до ново равнище на съвършенство, разработват специалисти от университетската лаборатория в лондонския Музей на науката. Ако роботи оперират човешкото тяло, поради тяхната прецизност ще има по-малко травмиране на болните, по-кратък период на възстановяване и минимално увреждане на тъканите вследствие на процедурата.

"Болните лесно приемат идеята, когато им бъдат обяснени предимствата на подобна хирургическа намеса. Важно е да знаят също, че машината не оперира самостоятелно, а я следи лекар", казва д-р Ара Дарзи от центъра "Хамлин" за роботизирана хирургия към Импириъл колидж в Лондон.  Докато трае хирургическата процедура Дарзи манипулира механичните щипци на рободоктора с ръцете и краката си чрез система от джойстик и крачни контролери. Така човек и машина заедно извършват операции върху органи като жлъчката или пък отстраняват тумори. По този начин се комбинират прецизната работа на робота и уменията на лекаря.

Една от най-новите идеи е за гъвкав робот, който да влиза през естествените отвори на тялото и да достига там, където очите и ръцете на лекарите не могат. "Ай Снейк" (I-snake) системата е съчетание от хирургически инструмент и камера, вградени в малка гъвкава машина, наподобяваща роботизирана змия. Тя може да бъде вкарана в пациента, без да се налага разрез на тялото. Вече влязла I-snake може да се използва за диагностика и отстраняване на проблеми в стомашно-чревния тракт и да играе ролята на хирургическите ръце и очи на място, което е трудно да се достигне чрез методите на традиционната хирургия. Роботизираната змия ще може да прави и сърдечен байпас.


Етикети: роботи , игра , НАП , робот , наука , здравеопазването , роботика , камера , работа , ИТ , лаборатория , СНЕ , БИ , СКАТ

Четете още:



Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...



Най-четени