Батерията на смартфона може да се зарежда за 30 секунди

Категория: Смартфони , Автомобили , Електроника , Наука
Благой Благоев
четвъртък, 27 Ноември 2014 12:04ч

Батерията на смартфона може да се зарежда за 30 секунди
Израелската компания StoreDot твърди, че е разработила нов тип батерии, които могат да се зареждат практически мигновено. Използването на новата технология ще позволи зареждане на мобилния телефон за няколко секунди или на електромобила за няколко минути.

Батерията е създадена чрез използване на нанотехнологии и освен с бързия си заряд може да се похвали и с по-голям капацитет. Работният прототип на батерията е доста голям за използване в мобилните устройства, но компанията заявява, че до 2016 г. ще създаде батерия, подходяща за монтиране в смартфони. Тя ще се зарежда само за 30 секунди.

Изобретението се основава на използването на „наноточки“, за които по информация от StoreDot се използват молекули на органични вещества – пептиди. Именно тези наноточки позволяват на батерията много бързо да натрупва заряд и да го съхранява с минимални загуби.

Основател и изпълнителен директор на StoreDot е Дорон Майрсдорф, а един от основните инвеститори е руският милиардер Роман Абрамович. Компанията е успяла да привлече и 48 млн. долара, за да продължи разработката, като сред инвеститорите се споменава неназован производител на смартфони от Азия.

StoreDot все още има да решава проблеми с размера на батерията и дълготрайността й, но ако компанията успее, това ще е истински пробив. Според Майрсдорф телефоните с такава батерия ще са по-скъпи с около 100 долара и ще могат да издържат 1500 цикъла на заряд/разряд, т.е. около 3 години експлоатация.

Компанията планира да използва своята технология и за създаване на автомобилни акумулатори за електически коли. Тя може да премахне един от основните недостатъци на електромобилите – дългото време за зареждане.
Етикети: батерия , изобретения , смартфони , акумулаторни батерии , автомобили , иновация

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени