Apple и Google разследвани за антитръстови нарушения

Категория: ИТ политика
Анна Бакалова
сряда, 6 Май 2009 14:37ч

Apple и Google разследвани за антитръстови нарушения
Ерик Шмит
New York Times съобщава, че Федералната търговска комисия започва разследване на Google и Apple за вероятно нарушаване на антитръстовите закони. Причината е, че шефът на Google Ерик Шмидт и бившият директор на Genentech Артър Ливинсон са членове на борда и двете компании. Според анттръстов закон, приет през 1941 г., е забранено едно лице да бъде в управителните съвети на конкуриращи се фирми, ако това намалява конкуренцията между тях. Според правистите подобни разследвания са редки, тъй като е много трудно да се докаже до каква степен даден член на борда влияе върху бизнес решенията. В случая едно лесно решение е, като всеки от двамата се откаже от единия пост. Засега и двете компании отказват коментар, въпреки че от Комисията съобщиха, че са ги уведомили за разследването.

Епъл и Гугъл са директни и индиректни конкуренти в няколко области. Те предлагат конкуриращи се уеб браузъри и телефонни операционни системи. Освен това двете компании са основните конкуренти на Microsoft. Те обаче работиха заедно напоследък, за да създадат версиите на някои от услугите на Google като Gmail и Google Maps за iPhone.

Властите в САЩ изразяват опасения от нарастващото онлайн влияние на Google и това е третото антитръстово разследване на компанията, като предишното започна едва преди седмица. То се отнася до споразумението на Google с автори и издатели да дигитализира милиони книги и да ги направи достъпни онлайн. Предложената цена е 125 милиона долара.

В същото време пак миналата седмица Ерик Шмидт бе назначен от Барак Обама за един от 20-те му съветника, които да му помагт при формулирането на политика в областите, където разбирането на науката и технологиите е от значение за засилването на икономиката.

Етикети: ИТ политика , Интернет , операционни системи , Microsoft , Apple , Google , СЕК , НАП , IP , телефон , уеб , наука , браузър , търг , Google Maps , онлайн , APS , Maps , ИТ , Ерик Шмидт , C , Gmail , ИРМ , MES , Гугъл , GM , комисия , уеб браузър , закони , БИ , Епъл , Барак Обама

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени