AMD обяви нови подробности за процесорната архитектура Zen

Категория: Хардуер , Процесори
Saga Technology
четвъртък, 18 Август 2016 18:51ч

AMD обяви нови подробности за процесорната архитектура Zen
По време на събитие в Сан Франсиско, САЩ, главният изпълнителен директор на AMD, д-р Лиса Су, както и главният технически директор на компанията Марк Пейпърмастър представиха още новини за архитектурата, както и демонстрации на очакваното “Zen” процесорно ядро. Ето каква нова информация бе споделена от ръководството на компанията, както и обобщение на това, което AMD е направила публично достояние досега по темата.

Пътят към “Zen”:
Преди 4 години, AMD пое по един път, който рядко се среща в полупроводниковата индустрия – реши да предприеме подхода на „празния лист“ за разработка на чисто нов проект – своя следващ високопроизводителен централен процесор. От този момент стотици опитни инженери от AMD посветиха милиони часове труд в сложния процес на изграждане на x86 изчислително ядро. Благодарение на колективната работа, посветеност и визия, компанията очаква “Zen” да даде най-удивителния прираст в производителността при прехода от едно поколение чипове към друго, отбелязван в историята на компанията. В началото на следващата година, започвайки с процесори за настолни РС, AMD ще пусне цяла гама “Zen” базирани продукти, които ще покриват различните сегменти – от сървърни, мрежови и сторидж решения в информационните центрове до клиентски десктопи и лаптопи.

Нова информация:
При проектирането на тази специална архитектура, иноваторите от AMD се фокусираха върху три ключови области:
• Производителност на самия енджин с напълно ново предсказване на разклоненията, вмъкване на кеш за микрооперации и много по-широк прозорец за инструкции;
• Пропускателна способност, за да се подхранва високопроизодителният енджин с данни и инструкции от паметта с предварително взимане и напълно нова йерархия на кеш-паметта с 8 MB L3 кеш, и накрая,
• Ефективност — производителност и пропускателна способност без повишаване на използваната енергия, опирайки се на 14 nm FinFET процес и различни техники за пестене на енергия.

Етикети: AMD , процесори , Zen

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени