ABI Research: Таблетите ще изпреварят смартфоните

Категория: Смартфони , Таблети , ИТ политика
Saga Technology
сряда, 20 Март 2013 11:59ч

Независимо, че таблетите са сравнително нова категория устройства, те ще изпреварят смартфоните по количеството трафик в интернет, а проникването им на пазара ще се разраства с бързи темпове, се твърди в проучване на ABI Research, цитирано от b2bnews. Затова не е учудващо, че продажбите на мобилни приложения за таблети също се увеличава и през следващите пет години, според анализаторите, ще надминат приходите на приложенията за смартфони.

От ABI Research прогнозират, че тази година, делът на таблетите ще представлява една трета (35%) от общите приходи на мобилните приложения, а това е 8,8 млрд. евро. Всъщност се очаква, че сумата от продажби на приложения за смартфони да е значително по-ниска и през тази година ще достигне до 16,4 млрд. долара. От ABI обаче смятат, че таблетите ще изпреварят смартфоните по приходи още през 2018, т.е. след пет години.

Причината за този бърз растеж на приходите от приложения за таблети от ABI обясняват с по-големия екран в този клас устройства, който може да бъде използван от разработчиците за създаване на привлекателни продукти, а появата на евтини таблети ще допринесе значително за бързото проникване на тези устройства и следователно увеличението в броя на свалените приложения.

"На големия екран приложението изглежда по-добре и е по-удобно е за работа, така че тези устройства предлагат повече възможности за генериране на приходи" - казва Аапо Маркканен, старши анализатор в ABI - "Може да се предположи, че по-големия брой смартфони в ръцете на потребителите ще компенсират предимствата на таблетите, но не трябва да забравяме, че появата на евтините таблети на пазара все още не е започнала. Смартфоните са проправили техния път и в края на краищата таблетите ще разкрият пълния си потенциал".

Анализаторът също така добавя, че категорията от таблети е добре позиционирана на пазара на компютърните устройства, благодарение на което те могат да достигнат до нови демографски групи, а именно децата и възрастните хора.

Що се касае до мобилните операционни системи, то според прогнозите на ABI тази година лавината от приходи ще е в полза на екосистемата Apple iOS - 65% от общите приходи в размер на $ 25 милиарда, а Android ще генерира малко над една четвърт - 27%. За другите мобилни платформи остават само 8% от приходите (от ABI обаче не уточняват между кои точно платформи ще се разпределят).

Въпреки лидерската си позиция по отношение на приходите от сваления на приложения, делът на Apple iOS, според последните прогнози на ABI, е само 33% от изтеглените приложения за смартфони през тази година, а Android платформата ще генерира 58% от изтеглянията. iPad ще продължи да доминира на пазара на приложенията за таблети - неговият дял ще е 75% от изтеглянията. 17% ще отидат за Android, Amazon Kindle Fire ще генерира около 4% от свалянията, а Windows-таблетите ще се радват на 2%.

Етикети: ИТ пазар , таблети , ABI Research , смартфони

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени