750 милиона SIM карти уязвими за хакерски атаки поради остарял стандарт на шифроване

Категория: Информационна Сигурност
Силвия Хаджикръстева
вторник, 23 Юли 2013 12:08ч

750 милиона SIM карти уязвими за хакерски атаки поради остарял стандарт на шифроване
Непрекъснато се говори и пише за уязвимостта на софтуера за мобилни устройства, например на основата на операционни системи Android и iOS. Но много по страшна изглежда картината, разкрита от Карстен Нол от Security Research Labs. Става въпрос за опасност, която грози стотици милиони потребители. Накратко, немският експерт по криптография е изнамерил метод за взлом на обичайна SIM карта, който теоретично открива пред хакерите отдалечен достъп до лична информация, включително SMS съобщения, гласова поща и т.н.

Проблемът е в това, че при някои SIM карти за взаимодействие с мрежовите оператори чрез протокола OTA се използва стандарта за шифроване DES (Data Encryption Standard), отдавна остарял и ненадежден за защита на информацията. При това операторите, които използват технологията DES, са доста, въпреки че много други минаха на по-съвременни стандарти.

Карстен Нол експериментално доказал, че с помощта на проста методика, включително изпращане на SMS съобщения с двоичен код, може да се получи собствен 56 бита код за SIM карти, за разшифроване на който трябват само няколко минути работа на обикновен компютър. Като се използва получения секретен код, може да се инсталират на атакувания телефон специални Java приложения, които дават възможност хакерът да изпраща SMS-и, да промени номера на гласовата поща и т.н. При това, броят на мобилните устройства, уязвими чрез този метод за хакерски атаки, е близо 750 милиона.

Етикети: SIM карти , уязвимост , хакерски атаки

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени