$7 милиарда инвестира Intel в три американски завода

Категория: Хардуер , Процесори
it FORUM
сряда, 11 Февруари 2009 14:47ч

Най-големият световен производител на полупроводникови микросхеми обяви, че ще вложи 7 милиарда долара през следващите две години за изграждане на модерни производствени мощности в САЩ. Инвестицията ще финансира прилагането на следващата стъпка в миниатюризацията на процесорите – 32-нанометровия производствен процес, който ще се използва за изграждането на по-бързи, по-малки чипове, с по-ниско потребление на енергия.

„Инвестираме в Америка, за да поддържаме Intel на върха на иновациите - заяви Пол Отелини, президент и главен изпълнителен директор на компанията - Тези производствени мощности ще произвеждат най-усъвършенстваните компютърни технологии в света.”

Този план представлява най-голямата инвестиция на Intel досега в нов производствен процес. Това обаче не би трябвало да учудва чак толкова никого, тъй като компаниите производители на микропроцесори отдавна признават, че всяка следваща стъпка в миниатюризацията е по-скъпа от предходната и дори бяха обявени планове за съвместна работа по разработката на задаващите 32- и след това 22-нанометрова технология. Инвестицията ще бъде в съществуващите производствени мощности в Орегон, Аризона и Ню Мексико и ще поддържат близо 7000 високоплатени високотехнологични работни места – част от общия персонал на компанията от над 45 000 души в САЩ.

Първите процесори на Intel, които ще бъдат изграждани по тази технология, са с кодово име Westmere и първоначално ще се използват за настолни и мобилни системи от масовия клас. Очаква се чипът да комбинира най-новата към момента високопроизводителна микроархитектура на Intel (Nehalem) с графични възможности, интегрирани в процесора. От компанията очакват първите масови образци да са на пазара още тази година, а още 32-нанометрови продукти да ги последват през 2010-а.


Етикети: процесор , иновации , Intel , чип , компютър , процесори , технология , микропроцесор , схеми , архитектура , работа , ИТ , Nehalem , БИ , Westmere

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени