65% от приложенията в областта на „Интернет на нещата“ генерират приходи, сочи ново проучване

Категория: Интернет
Saga Technology
петък, 19 Юни 2015 14:09ч

65% от приложенията в областта на „Интернет на нещата“ генерират приходи, сочи ново проучване
Проучването, поръчано от Progress, сочи, че докато днес пазарът на умни домове, носими устройства и спорт са водещи в разработката на „Интернет на нещата“, бъдещето принадлежи на здравеопазването, умните градове и автомобилната индустрия

Progress, от която Telerik е част, обяви резултатите от най-новото си проучване, насочено към една от водещите технологични теми днес - „Интернет на нещата“ (Internet of Things, IoT). Първоначалните анализи от проучването, проведено със съдействието на Harbor Research, показват, че 65% от разработваните днес приложения в областта на „Интернет на нещата“ генерират реални приходи. Разработчиците очакват тази цифра да нарасне до 80% до 2018 г., като водещите в момента индустрии в сферата на IoT са тези на умните домове, носимите технологии (wearables), автомобилите и спорт и фитнеса, разкриват още резултатите.

Проучването, което се проведе през януари и февруари 2015 г., анализира отговорите на 675 разработчици на приложения от САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Швеция, Холандия и Индия. Почти половината от анкетираните, 45%, разработват приложения в областта на „Интернет на нещата“. Най-много приложения създават програмистите в САЩ (58%), следвани от тези в Холандия (50%) и Германия (43%).

Запитани кои индустрии са ключови за разработката на IoT приложения, участниците в проучването цитират умните домове (19%), носимите технологии (13%), автомобилите (11%) и спорта и фитнесa (11%) като основни пазари. Те посочват още, че тези индустрии носят и най-много приходи от разработката на IoT приложения. Публичният сектор е последен в класацията (4%).

През следващите от три до пет години се очаква индустриите, които ползват IoT приложения и генерират най-високи приходи от тях, да бъдат здравеопазването (14%), умните градове (13%) и автомобилите (12%). Очаква се и напредък на публичния сектор, който ще стигне днешния пазар на носими технологии (8%).

Разработчиците посочват Android като най-добрата операционна система за създаване на приложения за IoT устройства (29%), следвана от Windows (24%), Linux (21%) и iOS (16%).

Java се позиционира като най-популярната платформа и език, който се използва за събиране и интегриране на сървърни данни (55%), следван от PHP (17%) и Node.js (12%).

„Броят на свързаните устройства ще се увеличи многократно през следващите години. Gartner дори прогнозират, че той ще достигне 25 милиарда до 2020 г. Нашето проучване показва, че в дългосрочен план разработчиците виждат най-голям потенциал за приходи при индустриални и инфраструктурни IoT приложения. За да се възползват максимално от тази възможност обаче, те се
нуждаят от точните технологични инструменти за събиране, анализиране, използване и управление на IoT данни. С правилния подход разработчиците могат да превърнат големите си идеи в бизнес реалност“, каза Марк Армстронг, вицепрезидент и управляващ директор за Европа, Средния изток и Африка в Progress.

Разработчиците по света се съгласяват, че сигурността и защитата на лични данни, защитата от зловредни атаки и общата интеграция и управлението на данни са най-големите предизвикателства пред пазара на IoT приложения. Те потвърждават също, че това са и най-големите предизвикателства при монетизирането на IoT приложенията.

Докато 77% от анкетираните намират възможностите на IoT за вълнуващи, голяма част от тях чувстват, че им липсват необходимите технологии, умения и инструменти:
- 50% от разработчиците нямат или не са сигурни дали имат необходимите технологии днес, за да отговорят на очакванията, свързани с IoT
- 50% от разработчиците не са сигурни или определено нямат необходимите умения и ресурси днес, за да отговорят на очакванията, свързани с IoT
- 45% нямат чувството, че имат технологичните инструменти за събиране, анализиране и използване на контекстуални данни от сензорите

Разгледайте целия доклад и инфографика с всички резултати от проучването. Harbor Research е технологична и консултантска компания с фокус върху областта на „Интернет на нещата“. Harbor проследява и анализира движенията на глобалния пазар, разработката на продукти и развитието на „Интернет на нещата“ сред изпълнителни директори, ИТ специалисти и разработчици.Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени