5 милиона евро от Европейския съюз за 40 проекта за международно филмово сътрудничество

Категория: Любопитно , ИТ политика , Събития
Теодора Илиева
сряда, 23 Септември 2009 13:39ч

Европейската комисия обяви, че през 2009 г. ще финансира с 5 милиона евро укрепването на културните и търговските отношения между европейската филмова индустрия и създателите на филми от трети държави. Финансирането обхваща 40 проекта, включващи съвместно обучение, взаимно популяризиране, разпространение и филмови прожекции, както и други действия за насърчаване на зрителите в Европа и извън нея да гледат чуждестранни филми. Европейската комисия обяви че проектите са подбрани от 95 кандидатури за финансиране по линия на MEDIA International — инициатива на ЕС за финансиране, осъществявана в продължение на три години (2008—2010 г.). С тази стъпка се поставя началото на повишени усилия на ЕС да предостави на потребителите по-големи възможности за избор чрез пускане на по-разнообразни филми на европейските и международните пазари и създава нови възможности за бизнес на специалисти в аудиовизуалния сектор от Европа и целия свят. Накрая, по линия на MEDIA International ще бъдат подкрепени и 2 проекта , целящи да се увеличи броя на потенциалните зрители за чуждестранни филми. При един от тях, наречен Operation Kino, ще се използва пътуваща цифрова прожекционна техника за прожекции на европейски и международни филми в райони, в които няма кина.

Ще бъдат финансирани общо 23 проекта за обучение, по които ще си партнират специалисти от Европа и други части на света за по-задълбочено познаване на трудовите условия, правните рамки и финансирането на пазарите на аудиовизуалния сектор в чужбина. Например по проекта Babylon International ще бъдат организирани семинари в сътрудничество с държави от Западна Африка.

Финансират се също така десет проекта за улесняване на достъпа на аудиовизуални произведения до международни пазари и за увеличаване на техните шансове за разпространение. Producers Lab Toronto ще използва своите тесни връзки с Международния филмов фестивал в Торонто за създаване на нови шансове за перспективни европейски и канадски продуценти със силни проекти, които са особено подходящи за международни копродукции.

ЕС подкрепя и 4 проекта за разпространение на европейски филми в трети държави и обратно. По-специално Ventana Sur открива в Буенос Айрес голям нов пазар за латиноамерикански филми благодарение на сътрудничеството между аржентинския Instituto Nacional de Cine y Artes Audiovisuales и Международния филмов пазар в Кан.

Освен това ЕС подкрепя и Europa Cinemas — мрежа от 342 кинотеатъра в Европа и 183 в трети държави за прожектирането на филми от европейски, средиземноморски, азиатски и латиноамерикански държави.

Според Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на медиите, финансирането с 5 милиона евро на проекти, демонстрира повишения ангажимент на ЕС за лансиране на европейската аудиовизуална индустрия в международен план.

Етикети: Европейски съюз , пазари , МОН , СЕК , НАП , ATI , обучение , Европейската комисия , търг , проект , Вивиан Рединг , ИТ , C , ДСК , дарение , IT , ITU , финансиране

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени