17 000 километра подводен кабел променя телекомуникациите на Източна Африка

Категория: Телекомуникации
Наско Атанасов
четвъртък, 23 Април 2009 16:19ч

SEACOM подписа договор с Интеруут (Interoute), най-голямата мрежа за пренос на глас и данни в Европа, за свързването на 17 000 км. интерконтинентална подводна фиброоптична мрежа с тази на Интеруут. Подводен кабел ще бъде положен по източното крайбрежие на Африка и ще свързва Южна Африка, Мозамбик, Танзания и Кения с Европа и Южна Азия. Новата дигитална магистрала ще стига до Марсилия, където ще се свързва с мрежата на Интеруут и ще доставя капацитет до Европа, Северна Америка и Близкия Изток. Така Източна Африка ще получи достъп до значителни бизнес центрове в Европа и останалия свят, и повече капацитет за по-малко пари, с по-добро качество.

Подводният кабел ще доставя 1,28 Тера-Бита в секунда, което е еквивалентно на стрийминга на едновременно около 1 600 000 видео клипа по YouTube. Той ще позволи HDTV, мрежи peer-to-peer, IPTV, както и поддържането на нарастващото търсене на интернет в Африка. Експлоатацията на новата подводна магистрала се планира да започне през юни.

Източна Африка има феноменален ръст на търсенето на интернет свързаност – потребителите са нарастнали с 1100% между 2000 г. и 2008 г. За сравнение, през същия период, в Eвропа този ръст е едва 274,3 %, а в България - 450,7%. Развитието на телекомите в Източна Африка е крайно ограничено. Единствената опция в момента е чрез скъпи сателити с нисък капацитет. Свързаността е с лошо качество и забавяне, което е неудобоство при прехрълянето на данни с мултимедийно съдържание. Новият подводен кабел радикално ще промени телекомуникационната индустрия на Източна Африка.

Гарет Уилямс, изпълнителен директор на Интеруут, коментира: „Интеруут подкрепя SEACOM и разрастващия се африкански пазар с високоскоростна връзка с голям капацитет. Този проект е последната стъпка на SEACOM в свързването на Източна Африка с Европа и останалия свят. Когато кабелът бъде положен, очакваме да станем свидетели на огромно нарастване на съдържанието, което тече между двата континента. Новата високоскоростна магистрала ще допринесе за икономическото развитие на региона в следващите години.”

Браян Херлихи, изпълнителен директор на SEACOM, заяви: ”Споразумението с Интеруут ще спомогне за свързването на Африка с глобалната фиброоптична мрежа. SEACOM е първият кабел, който ще свърже Източна Африка с днешната глобална мрежа. Мрежата сама по себе си няма да бъде достатъчна за предоставянето на висококачествени услуги на нашите клиенти. Ние потърсихме сътрудничество с Интеруут именно защото то ще разшири капацитета на SEACOM – ние ще изградим връзка не само с Европа, но и с целия свят.”

Алан Маулдин, анализатор на TeleGeography Research, също коментира споразумението: “Връзката между двете мрежи ще позволи въвеждането на широк обхват от услуги между Африка и Европа и е чудесна новина за доставчиците и бизнеса.”

Етикети: Интернет , телекомуникации , мрежи , СЕК , IP , IPTV , Интерут , TV , YouTube , доставчици , телеком , проект , оптична мрежа , ГИС , България , ИТ , C , Мрежата , анализ , видео , глоба , Interoute , пренос на данни , IPT , ГИС , БИ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени